- NatuGenese - https://natugenese.nl -

Hormoonregulering

Hormoonregulering

Hormonen zijn signaalstoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of -organen worden afgegeven. Alle hormonen hebben een regelfunctie in het lichaam en maken deel uit van soms eenvoudige, soms complexe regelsystemen.

De functie of boodschap van de verschillende hormonen kan variëren van het reguleren van de bloedsuikerspiegel, emoties en gedrag, opslaan van vetweefsel, groei, voortplanting ed.

Een verstoorde balans

Soms wordt de balans van hormonen echter verstoord. Hormonale onevenwichtigheden kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden, maar komen vaker voor bij volwassenen boven de middelbare leeftijd. Er zijn natuurlijk voorkomende veranderingen in de chemie van het lichaam bij ouder worden. Deze kunnen de hormoonafgifte van onze klieren beïnvloeden waardoor ze de balans kunnen verstoren.

Een bekend voorbeeld is de afnemende productie van progesteron en oestrogeen bij vrouwen na de menopauze. Aandoeningen als osteoporose, arteriosclerose en artrose zijn het gevolg. Er zijn echter veel meer hormonen die ons welzijn bepalen.

Diabetes is een hormonaal onbalans die optreedt wanneer er niet genoeg insuline aanwezig is. Insuline is een hormoon geproduceerd in de alvleesklier die de stofwisseling beïnvloedt.

Over- en onder-activiteit van de schildklier komt ook vrij vaak voor en wordt soms zelfs waargenomen bij kinderen. Al deze verstoorde balansen kunnen zich manifesteren in een grote verscheidenheid van fysieke en emotionele symptomen. Een aanhoudende verstoorde hormonale balans kan ernstige en potentieel fatale complicaties hebben, dus zijn diagnose en behandeling van cruciaal belang voor de algemene gezondheid en welzijn.

Nog een voorbeeld: De bijnieren produceren stresshormonen en het jeugd- en vermageringshormoon DHEA; de hypofyse maakt tijdens de slaap het groeihormoon aan dat herstelwerkzaamheden stimuleert en de pijnappelklier produceert melatonine dat het dag-en-nachtritme reguleert.

Door ziekte, stress of ouderdom kan de productie van dergelijke hormonen van slag raken.

Wanneer u denkt last te hebben van een hormonale disbalans is het raadzaam een afspraak te maken voor een consult en is het vaak zinvol de hormoonspiegels te meten en indien nodig maatregelen te nemen. Soms is het goed voor de gezondheid om extra hormonen toe te dienen. Maar meestal kan ermee worden volstaan het lichaam de grondstoffen te geven waardoor het zelf weer optimaal hormonen gaat aanmaken.