Complementaire geneeskunde.

Een complementaire behandeling is een geneeskundige behandeling die wordt gegeven als aanvulling op een reguliere behandeling. Lang niet altijd kan de ziekenhuisgeneeskunde klachten of kwalen effectief genoeg aanpakken. Daarnaast veroorzaken reguliere behandelingen vaak ook de nodige bijwerkingen die door een complementaire behandeling verminderd kunnen worden.

Fytotherapeutische middelen.

Fytotherapeutische middelen worden bereid uit medicinale ofwel geneeskrachtige kruiden. Bij de bereiding van deze middelen wordt  de gehele plant of delen daarvan gebruikt. Van de honderdduizenden plantensoorten die op aarde bestaan, zijn er rond de 3000 onderzocht op geneeskrachtige eigenschappen.

Fytotherapeutische middelen bevatten enkel natuurlijke stoffen.  Hierdoor heb je (meestal) geen last van bijwerkingen en zijn effectief.

Doordat fytotherapeutische middelen veilige middelen zijn, zijn ze ook heel geschikt voor kleine kinderen en baby’s (met inachtneming van uitzonderingsgevallen en met een aangepaste dosering). Fytotherapeutische middelen werken bij baby’s vaak goed, omdat het de ontwikkeling van lichaamsweerstand tegen ziekteverwekkers bevorderd.

Fytotherapeutische middelen zijn goed toepasbaar naast andere medicijnen door weinig of geen wisselwerking.